top of page

AI och upphovsrätt: Vem äger AI-genererade verk?

Uppdaterat: 23 feb.

Idag finns det många AI-bildgeneratorer, och några av de mest kända är Midjourney, DALL·E och Adobe Firefly. I den här artikeln tänkte jag ta upp en viktig fråga som berör alla som använder AI för att skapa bilder: Vem äger egentligen rättigheterna till AI-genererad konst? Fokus ligger på Midjourney, eftersom det är det verktyg jag har mest erfarenhet av.


AI och upphovsrätt: Vem äger AI-genererade verk?

Vad säger Midjourney om rättigheter? Enligt Midjourneys användarvillkor får användarna rättigheter till de bilder som de genererar, men det finns vissa begränsningar och villkor. Här är de viktigaste punkterna:

  • Betalande användare:

    - Du får rätt att använda bilderna både privat och kommersiellt.

    - Du behåller rätten att använda dina genererade bilder även om du slutar prenumerera.

  • Gratisanvändare:

    - Dina bilder är offentliga och omfattas av en Creative Commons BY-NC 4.0-licens, vilket innebär att andra får använda och modifiera dem för icke-kommersiella ändamål.

  • Midjourneys rättigheter:

    - Midjourney behåller en bred licens för att använda, reproducera och skapa variationer av alla bilder som genereras, oavsett om du är betalande användare eller inte.

    - Detta innebär att dina bilder kan användas av Midjourney för exempelvis marknadsföring eller andra syften, även om du slutar använda plattformen.


Som användare har du användarrättigheter, men inte fullständig äganderätt till bilderna. De är alltså inte upphovsrättsskyddade på samma sätt som konstverk skapade av en människa. Mer information om detta kan du läsa i Midjourneys "Content Rights" här.



 

Vad säger Patent- och registreringsverket (PRV)?

Enligt Patent- och registreringsverket (PRV) krävs det att ett verk är skapat av en människa som har gjort kreativa val för att det ska kunna få upphovsrätt. Eftersom AI-genererade bilder skapas av algoritmer som följer användarens instruktioner, uppfyller de oftast inte detta krav. Mer information och en förklarande video finns att läsa på PRV:s webbplats.


 

Hur ser framtiden ut?

AI-genererad konst är ett snabbt växande område, och lagstiftningen kämpar för att hinna med. I dagsläget varierar reglerna kring upphovsrätt för AI-bilder mellan olika länder. I många länder erkänns inte AI-konst som upphovsrättsskyddad eftersom det inte finns en tydlig mänsklig skapare bakom verket. Därför är det viktigt att som användare förstå både juridiska och etiska aspekter. Framtiden för AI och upphovsrätt kommer sannolikt att utvecklas i takt med teknikens framsteg.

AI och upphovsrätt: Vem äger AI-genererade verk?

Tips för dig som använder AI För att använda AI-bilder på ett ansvarsfullt sätt kan du tänka på följande:

  1. Kontrollera bildens ursprung: Använd verktyg som Google Image Search eller Pinterest för att säkerställa att AI inte oavsiktligt har imiterat befintliga verk.

  2. Kontrollera plattformens regler: Om du planerar att sälja dina AI-bilder, kontrollera om plattformen du ska använda tillåter försäljning av AI-genererat innehåll.

  3. Håll dig uppdaterad: Följ utvecklingen av lagar och regler för AI-generatorer och de länder samt plattformar där du planerar att använda dina bilder.


Vad jag tycker om AI som "traditionell" illustratör?

AI har verkligen förenklat skapandeprocessen för många, inklusive mig själv. Jag har illustrerat sedan barndomen, både med akvarell, olja och digitalt. För mig är AI inte en ersättare för kreativitet, utan snarare ett verktyg som inspirerar och hjälper mig att utforska nya idéer. Jag använder AI som en del av min process och finslipar resultaten därefter på det "traditionella" sättet.

Avslutningsvis vill jag säga, oavsett om du är ny inom AI-bildgenerering eller redan har erfarenhet – våga testa, utforska och låt kreativiteten flöda. Men glöm inte att hålla koll på reglerna och använda AI på ett ansvarsfullt sätt.


Lycka till!

Comentarios


alcdesign © 2025
bottom of page