top of page

Mobile-First Indexing 2024: Viktig info för din webbplats!

Idag är mobiltelefonen den mest använda enheten för internetanvändning. Enligt statistik från 2023 surfar över 55% av alla internetanvändare världen över med mobiler, medan cirka 42% använder datorer och endast 2-3% surfplattor. Eftersom trenderna pekar mot ökad mobilanvändning kommer Google från och med den 5 juli 2024 att fokusera helt på mobil-first indexering (Mobile-First Indexing).


Men vad innebär det egentligen? Jo, Google kommer främst att fokusera på att indexera och ranka mobilversionerna av webbsidor istället för desktop-versionerna, vilket har varit praxis tidigare. Det innebär att om din hemsida inte är optimerad för mobila enheter finns det risk att den får sämre synlighet och ranking på Google.


Här är några tips på vad du kan göra att anpassa din webbplats för mobiler:


1. Responsiv design: Se till att din hemsida är anpassad för olika skärmstorlekar och enheter, vilket förbättrar användarupplevelsen genom att göra innehållet lättillgängligt och läsbart oavsett om det ses på en dator, surfplatta eller mobiltelefon.


2. Snabb laddningstid: För att få din hemsida att ladda snabbare kan du göra några enkla åtgärder, såsom att komprimera dina bilder så att de tar mindre plats, samt använda caching för att undvika att besökare behöver ladda ner samma saker varje gång de besöker sidan.


3. Användarvänlighet: För att göra din mobil sida så användarvänlig som möjligt, se till att ha stora knappar, lättlästa texter och snabbt laddande bilder. Enkel navigering och färre inmatningsfält hjälper användare att snabbt hitta det de behöver.


4. Innehåll: Trots att mobilsidan bör vara enkel är det viktigt att allt innehåll finns tillgängligt, vilket innebär att du måste se till att samma innehåll finns både på desktop- och mobilversionen av din webbplats.


5. Testa regelbundet: Använd verktyg som till exempel, Google Mobile-Friendly Test, för att kontrollera och förbättra mobilvänligheten på din webbplats.


Behöver du hjälp med att mobilanpassa din webbplats? Maila till hej@alcdesign.se, så hjälper vi dig att mobilanpassa din webbplats!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page